Kompletni vodič za karirano odijelo

Kada kupujete odijelo, ne morate ograničiti svoje mogućnosti na jednobojnu. Jednobojna odijela nesumnjivo su popularna. Mnogi muškarci više vole crna, dok drugi više vole plava ili siva odijela. Međutim, alternativna ideja je odabrati karirano odijelo. Uz više boja složenih u kockasti uzorak, karirana odijela nevjerovatno su elegantna. Dalje u tekstu potpun vodič za karirana odijela, uključujući kako odabrati jedno.

Šta je karirano odijelo?

Karirano odijelo je dvodijelna ili trodijelna odjeća koju karakterizira upotreba kockastog uzorka. Prva se sastoji od hlača i odgovarajućeg sakoa, dok se druga sastoji od hlača, odgovarajućeg sakoa i prsluka. Bez obzira na to, sva karirana odijela imaju karirani uzorak.

Ako pregledate karirano odijelo izbliza, primijetit ćete da ima jednoličan raspored mnogih vodoravnih i okomitih linija, koje su često poredane kao mali kvadrati. Ove linije nisu iste. Umjesto toga, obično imaju različite boje. Tipično karirano odijelo sastoji se od dvije do četiri boje, koje se u kariranom uzorku odražavaju na pojedinačnim linijama.

Prednosti nošenja kariranog odijela

Kariranim odijelom u svoju odjeću možete uključiti više boja. Kao što je prethodno spomenuto, sva karirana odijela imaju raspored raznobojnih linija. Još uvijek imaju osnovnu boju koja pokriva većinu njihove površine. Međutim, uz osnovnu boju, karirana odijela imaju oko dvije do četiri sekundarne boje. Ove sekundarne boje koriste se za formiranje vodoravne i okomite linije.

Još jedna prednost nošenja kariranog odijela je percepcija vitke figure. Karirana odijela neće nužno smanjiti liniju vašeg struka, ali unatoč tome učinit će vas vitkijima. Karirani uzorak stvara iluziju užeg tijela.

Možete biti sigurni znajući da su karirana odijela bolje zaštićena od mrlja od tradicionalnih dizajna odijela, uključujući pune boje i pruge.

Iako postoje desetljećima, karirana odijela postala su popularnija posljednjih godina. Sve više muškaraca prelazi na karirana odijela kao svoj preferirani izbor svečane odjeće. Oni nude novi i jedinstveni izgled koji drugdje nije dostupan. Kao rezultat, karirana odijela popularan su izbor svečane odjeće – a postat će popularnija tek u godinama koje dolaze.

Odabir tkanine za karirano odijelo

Kao i većina drugih vrsta odijela – uključujući ona u jednobojnim bojama – različita karirana odijela izrađena su od različitih tkanina. Karirano odijelo ne možete kupiti bez razmatranja tkanine. Neka karirana odijela izrađena su od lana. S druge strane, tijekom hladnijih mjeseci u godini možda ćete htjeti odabrati karirano odijelo od pamuka ili vune. Pamuk je nešto deblji i teži od platna. Stoga se pamučna odijela mogu nositi tokom cijele godine, uključujući proljeće i ljeto. Vuna, naravno, nema premca u svojoj sposobnosti da zaštiti od hladnog vremena. Vunena karirana odijela teža su i bolje izolirana od svojih pamučnih i platnenih kolega.karirano odijelo

Ne zaboravite na kombinaciju boja

Pored tkanine, trebali biste razmotriti kombinaciju boja koja se koristi u dizajnu kariranog odijela. Sva karirana odijela imaju kombinaciju više boja, što se odražava na njihovom kariranom uzorku.

Za karirano odijelo možete odabrati bilo koju kombinaciju boja; samo zapamtite da se držite boja koje se nadopunjuju. Na primjer, žuta i plava su popularna kombinacija boja za karirana odijela. Žuta i plava međusobno se ne sukobljavaju.

Razmislite o podstavi

Razmislite o uzimanju kariranog odijela s podstavom. Šta je tačno podstava i zašto je to važno? Podstava je sloj meke i tanke tkanine koji je ušiven u unutrašnjost sakoa i pantalona. To neće utjecati na izgled vašeg kariranog odijela. Podstava će, međutim, učiniti vaše karirano odijelo ugodnijim za nošenje.

Viskoza se obično koristi kao podstava za odijela, uključujući karirana odijela. To je materijal na bazi celuloze koji je posebno mekan. Nemaju sva odijela podstavu. Podstava je neobavezna karakteristika koja se nalazi samo u odabranim odijelima. Karirana odijela s podstavom od viskoze možete naručiti u Maestro Suits.

Jednoredna ili dvoredna?

Većina, ako ne i sva karirana odijela, mogu se klasificirati kao jednoredna ili dvoredna. Jednoredni je najčešći tip. Jednoredna karirana odijela dobivaju svog imenjaka korištenjem samo jednog reda dugmadi. Ako pregledate prednji dio jednorednog sakoa, primijetit ćete da ima samo jedan red.

Dvoredni sakoi na prednjoj strani imaju dvije kolone dugmadi. Karirana odijela dostupna su u oba stila. Ako ćete kupiti karirano odijelo, morat ćete birati između jednorednih ili dvorednih kopčanja.

Karirana odijela izgledaju nevjerovatno. Jednoredna karirana odijela nude moderniji izgled od dvorednih. Za moderni stil put je jednoredno kopčanje.