Najvažnija stvar koju trebate znati pri kupovini odijela

Tkanina

Prilikom izbora odijela prva stvar na koju trebate obratiti pažnju jeste tkanina. Vrsta tkanine zavisi i od godišnjeg doba za koje se kupuje odijelo. Vuna je odličan izbor za hladnije dane, ima bogatu teksturu i dugotrajna je, te će Vas grijati zimi bez izazivanja nepotrebnog znojenja. Ljeti materijal treba da bude laganiji i prozračniji, te je važno izbjegavati tamne boje.

Vuna

Postoje različite vrste vune kao što je moher, kašmirska vuna ili alpaka, koje dolaze iz mnogih krajeva Azije, Australije, Italije i Engleske. Odijela mogu da se kreiraju u više varijacija tkanina, kao što su čista vuna, te mješavina vune i neke druge tkanine kao što su svila, polijester ili elastin. Elastin ne smije da prelazi više od 5% sastava kako bi se materijal mogao označiti kao kvalitetna vunena tkanina.

Finoća

Osnovna mjerna jedinica kojom se mjeri kvalitet tkanine za odijela jeste super S, koji označava koliko će se jedan gram vune ili nekog drugog materijala raširiti, tj. označava finoću vune izmjerene u mikronima. Finoća vlakana je jedna od glavnih karakteristika koja određuje kvalitet proizvoda od vune. Pored finoće, bitno je voditi računa o dužini, čvrstoći, boji i presovanju tkanine.

Dakle, što je manji broj S tkanina se manje širi i dosta je kruća i teža, a što je broj veći, to je tkanina bolja. Tako 100 S označava tkanine srednje kvalitete, a 120 S veoma kvalitetne tkanine.

Odijela brenda Maestro Suits su pravljena od najkvalitetnijih luksuznih tkanina koja imaju jedinicu i do 150 S. Najpoznatiji primjer ovih tkanina jeste autentična italijanska Reda koja je sinonim za stil i eleganciju. Lider je u proizvodnji finih vunenih tkanina za izradu klasičnih muških odijela, te predstavlja primjer talijanskog majstorstva, spajajući umjetničku tradiciju sa tehnološkim inovacijama kako bi se postigao još bolji rezultat. Ovaj kvalitet tkanina ističe se svojim luksuzom i pravi je izbor za Maestro Suits odijela, namijenjena muškarcima sa istančanim modnim stilom.

Naš savjet je da okosnica vašeg ormara budu kvaliteta, prozračna odijela koja imaju barem 120 S, a takva ćete svakako pronaći u Maestro Suits prodavnici, u Kolodvorskoj 12 u Sarajevu i Doboj Istoku (Brijesnica Mala).